2014. június 16., hétfő

Sajtkrémleves



Már nem tudom, honnan való a recept - valahonnan kimásoltam még régebb.
Aki szereti a sajtot, annak szuper kaja. Aki azonban nem csípi, az kerülje el nagy ívben. :P

Hozzávalók:
1 fej hagyma
5-6 cikk fokhagyma
20 dkg ementáli sajt
10 dkg camembert sajt
1 liter tej
10 dkg vaj
1 k liszt
2 k olívaolaj
só, bors, szerecsendió

Elkészítés:
Az olívaolajat felhevítjük a vajjal, az apróra vágott hagymát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a fokhagymát. Rászórjuk a lisztet, kicsit megpirítjuk, majd felöntjük kevés tejjel.
Ha simára kevertük, hozzáadjuk a maradék tejet, és egyenletesen elkeverjük. A lereszelt ementálit és a felkockázott camembert sajtot hozzáadjuk, és simára keverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá. Kész is.

(Kínálhatjuk cipóban is - kell hozzá akkor még 4 nagyobb cipó. Miközben készül a leves, a kibelezett cipókat sütőben megpirítjuk. A beléből készült kockákat olívaolajon megpirítjuk. Tálalásnál a cipóba mert levest megszórhatjuk reszelt sajttal, és az aprított kenyérkockákkal.)


2014. június 12., csütörtök

Júniusi idénykaják

Míg én itthon, Édesapával, addig te, Tubic, és Édesanya a kicsikkel Aberdeenben, te meg Mürücke a dolgozatoddal Váradon - hát, addig ilyesmiket főzök. Ami van a kertben, meg amit az üzletben most olcsón lehet kapni.
A mai menü: karfiol-leves, sült hús sült gombával (Johanna-féle) és friss zöldségsalátával, desszertnek pedig a kertből szedett ribizliből készült ribizlihab. :D
És akkor jöjjenek a receptek. :)


Karfiol-leves

Hozzávalók:
1 közepes méretű karfiol
1 kanál (k) olaj vagy zsír
1 k liszt
1 k rizs
1 kisk zöldpetrezselyem
1 k tejföl

Elkészítés:
Egy közepes méretű karfiolt rózsáira szedünk, jól megmosunk.
Fővő vízbe tesszük, megfőzzük sóval, kis vegetával.
Egy edényben összekeverjük az olajat a liszttel, felöntjük egy kis vízzel, majd gondosan belekeverjük a levesbe. (Hideg rántás?)
Utána belekeverjük a rizset is és lassan főzzük.
Zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Én még főztem bele két kisebb murkot is, jó édes ízt adott neki.
Tejföllel tálalhatjuk, de úgy édesapa nem szereti.
Rizs helyett lehet bele nokedlit főzni. És kész is! :)


Egyszerű sült hús kis krumplival

A csirkecombokat (4 nagyobb darab) jól megmossuk, megtisztítjuk.
A krumplit (3 közepes méretű, egész) megpucoljuk, 4-be vagy 6-ba vágjuk.
A tepsibe öntünk 2 nagy k olíva olajat, amibe 1 kisk sót, 1 kisk borsot, 1 kisk paprikát szórunk, és ízlés szerint oregánót, majorannát vagy rozmaringot. Összekeverjük. Ebbe az öntetbe jól belemártogatjuk a húsdarabokat és a krumplidarabokat.
180 fokon megsütjük az egészet.



Johanna-féle sült gomba ;)

Hozzávalók:
1 csomag akármilyen gomba :P
1 nagyobb, vagy 3 kisebb hagyma
1 nagyk vaj

bors
kis petrezselyem
majoránna
pirospaprika

Elkészítés:
A hagymát megpergeljük az olvasztott vajban egy nagyobb vook-ban, bele a pirospaprikát.
A pergelésbe szórjuk a gombát, megsütjük kicsit.
Megízesítjük a többivel.
Lefedjük, a saját levében hadd főjön-süljön. De figyeljük, és ha lefőtt róla a víz, adunk még hozzá vizet, sót.


Friss zöldségsaláta

Minden zöldséget, amit csak kapunk a kertben, az üzletben :), megmosunk, összevágunk.
Ebben a salátában van: kissé öreg saláta a kertből, friss zöldhagyma, paradicsom, paprika.
Megízesítjük: só, bors, kis balzsamecet, pici olíva-olaj, kis édesítő (Stevia).


Ribizlihab

Hozzávalók:
3 tojás
6 k cukor
1/2 csélsze ribizli

Elkészítés:
A ribizlit leszedjük, megmossuk, megtisztítjuk, villával megtörjük.
A 3 tojás fehérjét felverjük.
Hozzáadjuk a cukrot.
Hozzáadjuk a tojás sárgáját.
Hozzáadjuk a megtört ribizlit.
Kész! :)


Ribizli a kertünkből:


Igyunk utána egy jó pohár vizet! Egészségetekre! :D