2011. január 23., vasárnap

Csokoládés kocka kereken

Hozzávalók:
- 170 g szoba-hőmérsékletű vaj,
- másfél bögre cukor,
- 3 teáskanál vaníliaaroma,
- 3 lágyan felvert tojás,
- 3 bögre finomliszt,
- másfél teáskanál sütőpor,
- fél bögre kakaópor,
- 1 és negyed bögre tej.
Elkészítés:
Tedd a vajat, a cukrot, valamint a vaníliaaromát egy edénybe, s keverd ki, míg könnyű és krémes lesz. Fokozatosan add hozzá a tojásokat, s verd fel.
Szitáld össze a lisztet, sütőport, valamint a kakaóport. Váltakozva adagold a tojásos masszába a lisztes keveréket és a tejet.
Öntsd a masszát egy kivajazott és sütőpapírral bélelt 20 cm-es négyzet alakú tortaformába. 190 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) 55 percig, vagy tűpróbáig süsd. Hagyd 10 percig a formában állni, majd tedd egy tortarácsra, hogy kihűljön.
(1 millió menü)

Egyszerű csokoládémáz: 2 evőkanál kakaót 2 evőkanál cukorral és kevés vízzel  simára keverünk és tűzön nagyon sűrűre főzzük. A tűzről levéve beledobunk 3 dkg vajat, és addig keverjük, míg a vaj el nem olvad. Azonnal a tésztára öntjük, és hagyjuk megdermedni. Ráöntés előtt egy tojásfehérjét is keverhetünk a mázba, attól még fényesebbé válik. Néhány órai száradási időre van szükség.
(Horváth Ilona, Szakácskönyv)



Megjegyzéseim:
Fél adagot készítettem. Persze, hogy nem kocka formájú lett, ha egyszer kerek tortaformában sütöttem. :P A glazúrból dupla adagot készítettem, de még így is elment volna több rá. Ezt is csak azért tettem rá, h legyen rajta valami. Aztán rájöttünk, hogy egy kicsit még mindig száraz, ezért fagyival ettük :)