2010. november 24., szerda

Almás-habos, Piroskától


Most, hogy letudtam a leveses lemaradásaimat, áttérek a sütihez. Szerintem már tudjátok, hogy az almát sütiben szeretjük a legjobban :) Piroskától, Efi nővérétől kaptam egy receptet és ki is próbáltam. Hasonlít a miénkhez, csak a lapja másabb kicsit. (ezt a képet pedig az almákról akkor készítettem :D ahogy lefényképeztem, le is gurultak :P)

Hozzávalók:
A tésztájához: 4 tojás sárgája, 20 dkg margarin vagy vaj, 15 dkg cukor, 35 dkg liszt, 1 dl tej, 1 sütőpor.
Az almához: 2 kg alma, 20-25 dkg cukor, 1-2 evőkanál fahéj.
Az süti tetejére: 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, dió/mazsola/meggy.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekavarjuk és zsírozott-lisztezett tepsibe tesszük. Az almát megreszeljük, kicsavarjuk, lábosba tesszük és cukorral-fahéjjal 10-15 percig dinszteljük. A tészta tetejére téve, forró sütőbe toljuk a tepsit. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, és mikor a tészta majdnem megsült, ezt a habot rátesszük. Diót, mazsolát vagy meggyet szórunk rá és visszatoljuk a sütőbe. Miután megvan, hidegen, kockára vágva tálaljuk.


Megjegyzés: én úgy vettem észre, hogy ha előbb megsütjük egy kicsit a lapját külön, akkor teljesen átsül. Ha majd kipróbálom megint, leírom, hogy hogy jobb, mert nekem így nem sült át teljesen, és nem akartam többet hagyni, nehogy megégjen nagyon. Édesanya azt mondta, hogy lehet az, hogy a tészta tetejére kis grízet szórunk és akkor nem ázik el az alma miatt. A másik az, hogy persze, én féladagot készítettem. A harmadik megjegyzésem pedig az lenne, hogy nem tettem olyan sok cukrot az almához, mert mi szeretjük úgy is, ha nem annyira édes. Egy néhány kanál és kész. Ja, és a tetejére nem tettem diót vagy mazsolát.

Új megjegyzés:
Piroska mondta nemrég, hogy a legnagyobb tepsiben kell sütni, hogy nagyon vékony legyen a lapja (kb. fél ujjnyi, mikor beletesszük), és akkor biztos, hogy átsül. Úgy biztos nekem is jobban sikerült volna. :)

5 megjegyzés:

Klári B. írta...

jol nez ki... a griz is jo megoldas, de lehet ha sutod kicsit egyedul az is jo. :) En is szeretem az almas sutiket. :)

Borzási Márta írta...

Hú ez, nagyon jól néz ki! ÜÜÜÜgyes vagy! És örülök, hogy felélesztetted a blogot, Köszi. Majd én felsorakozok.

H. Mária írta...

Csodálatosan szép lett. Biztos nagyon finom is. .)

Rebeka írta...

Köszi a sok ötletet:)...elég gyakran látogatom a blogod:D...tanulgatok tőled:)

Dóczi Tábita írta...

Köszönöm a sok kedves megjegyzést :D