2010. október 31., vasárnap

Disznóhús - Grill

Disznó-grill
A legjobb, ha már este bepácoljuk a húst. Egy kg húshoz összekeverek egy kiskanál sót egy kiskanál őrölt borssal és egy kiskanál piros porpaprikával. Egy lapos tányérba teszem a fűszerkeveréket, és belemártogatom a húst egyik oldaláról és egy másik tányérba helyezem. Következik egy másik szelet hús, amit ugyancsak így fűszerezek és ráborítom az előzőleg megfűszeretzett hússzeletre úgy, hogy az egyik fűszeres oldal kerüljön a másik fűszertelen oldalára. Ha a hússzelet mindkét oldalát megmártanám a fűszerkeverékbe, nagyon pikáns, csípős lenne, miután kisül, szóval túl fűszeres lenne.

A egymásra rakott hússzeleteket lefóliázva hagyom a hűtőbe egy éjszakát. Hagyhatod akár reggeltől délig, így is jó lehet.

Ott nálatok létezik külön grillsütő, itt nem. Megjegyzem, hogy kipróbáltam itthon ugyanúgy használni a mi lerünket, mint nálatok a grillsütőt, mármint annyiban használtam ugyaúgy, hogy nyitva hagytam a ler ajtaját, amig sült a hús, s fejedelmi lett. Nem égett meg a hús kifolyt leve, s nem lett füst.
20 - 25 percet kell sütni így a húst 180 Celsius fokon, amiután remek íze és állaga lesz.( Édesapának naagyon ízlett!)

A fotón (amit Tábi készített) krumpli pürével van felszolgálva és vegyes salátával.
A krumpli püre titkát abban látom, hogy miután becsületesen megfőtt a burgonya sós vízben, mixerrel való kikeverés közben rendre adogatok először egy kis margarint és olajat hozzá, majd szép lassan annyi tejet amennyit felvesz. Közben rendületlenül kavarom, és adagolok hozzá egy-egy kevés tejet, s újra kavarom, amig jó habos nem lesz.

Ami még látható a fotón, az rántott gomba. Ma is készítettem rántott gombát, annyiban különbözik az akkoritól, hogy előre megfőztem egészben a megmosott gombát, utánna fűszereztem és paníroztam, sütöttem. Mig ott nálad, mosás után fűszereztük, paníroztuk és sütöttük.

A vegyes salátára az öntet: egyforma arányban teszek: sót, fehér borsot, oliva olajat, cukrot. Ezeket jól összekavarom, és ezután leöntöm a salátát vele. Máskor ezek mellé még teszek fele-fele arányban majonézt és joghurtot.

2 megjegyzés:

Dóczi Tábita írta...

Ezt a grillt kipróbáltam a múltkor, de sajnos megint beindult a füstjelző :)) Sebaj, majd csak rájövök, hogy kell használni... A lényeg, hogy a hús finom lett :)

Borzási Márta írta...

Nálunk nem indult be füstjelző...tudod miért :)...
(igaz füst se volt, ha lett is volna, nagyobb a légtér, mint nálatok, jobban elfér :))