2010. október 31., vasárnap

Köménymagleves

20-30 percet főzöm a köménymagot, annyi vízben, amennyi levest szeretnék készíteni. Ennyi időt szükségszerű főzni, azért, hogy meglegyen a leves íze. Ha kevesebbet főzöd, akkor nincs olyan jó aromája. Biztos azt kérdezed, hogy mennyi köménymagot tegyél bele. Úgy számítanám, hogy 1 liter vízhez egy kiskanál köménymagot. Ezt most úgy saccolva írom, gondolom beválik.

Főzés közben teszek bele sót, vegetát, húsleveskockát, hagymát.  Miután megfőtt, én leszűröm, az Efi Édesanyja ezt nem szokta, szeretik ha benne a mag. Szűrés után teszek bele petrezselyemzöldet, sóba eltett, aprított pirospaprikát. Miután így is fő egy keveset, készítek rántást a magam módján: egy kevés olajban elkavarok egy-két kanál lisztet, s hozzá szórok egy fél kiskanálnyi piros paprikát. Miután ezt hidegen így elkevertem, szépen belecsurgatom a fővő levesbe. Miután a rántással is felfőtt, teszek hozzá egy fél liter tejet s azzal is felfőzöm. Na itt kell egy kicsit vigyázni, mert pillanatok alatt kiszalad, ha engeded.

Apróbb kockára vágott kenyeret megpirítok olajban, ami pillanatok alatt kész. Vigyázat, hamar megég, ha hagyod:).  Ezt a kenyeret tálaláskor teszem a levesbe, mert másképp megázik ha sokáig áll benne. Bundáskenyérrel is fejedelmi.


2 megjegyzés:

Dóczi Tábita írta...

Köszi, édesanya :D A múltkor sokat kínlódtam ezzel a levessel, szerintem még 45 percet is főtt, mert nagyon elfőtt a leve :P Aztán meglett végül valahogy. Most viszont köszönöm ezt a receptet :)

Borzási Márta írta...

szivi! Máskor azonnal szólhatsz, ha szükséged van egy receptre.