2010. szeptember 11., szombat

Szilvás gombóc és nudli

Itt van a várva-várt recept! Mama közreműködésével el is készítettem, hogy közben jótanácsokat is tudjak adni. :)
Sziaa, Tábi és Édesanya! Munkára fel!
Hozzávalók: 1 kg és 30 dkg hajában főtt krumpli
65 dkg liszt
2 tojás
2 félmarék cukor (kb. 100 g)
egy kisk só
25 dkg margarin.
Miután a krumplit megfőztük a hajában, gyorsan leszürjük és még melegen meghámozzuk, majd összedolgozzuk gyorsan a fenti hozzávalókkal, mert ha kihűl a krumpli, akkor nem lehet már olyan jól összegyúrni, és nem áll majd össze.

A masszát két egyenlő részre osztjuk - ezt a két adagot rendre készítjük el, nem egyszerre, mert akkor az túl sok lenne nyújtani. Kinyújtjuk, olyan félujjnyi vastagra, ki hogy szereti.
Kimagozzuk és felkockázzuk a szilvát vagy előkészítjük a szilvalekvárt, mert azzal is lehet készíteni, ha nincs friss szilva.

Egy kis fahéjt összekeverünk nem túl kristályos cukorral.

Kiszaggatjuk a tésztát...
Hogy négyzet alakúak legyenek, nem túl nagyok, de nem is túl kicsik, kb ekkorák:

Mindegyik négyzetre teszünk egy kis darab szilvát, (vagy egy kiskanál szilvalekvárt).

Megszórjuk a cukros fahéjjal.

Gombócokat formálunk belőlük.
A gombócokat tányérra rakjuk, és a fővő sós vízbe...

...szűrővel beletesszük.

Megnézzük az óránkat: kb. 15 percig kell főjön, de van olyan szakácskönyv, ami azt írja, hogy elég, ha már feljön a felszínre, az már meg van főve. De mama szerint annyi idő nem elég, nem puhul meg. :)

A prézlit kicsit megpirítjuk, de nagyon kell vigyázni, nehogy odaégjen, mert "pillanatok alatt pákk..." - idézve mamát. :))

A gombócokat finoman kiszedjük a vízből, és lassan hideg vizet csorgatunk rájuk, de kell vigyázni, nehogy szétmálljanak a víz sugarától. Majd kirakjuk őket tányérra, és belehengergetjük őket a prézlibe.
Íme:
Amint látod, ezek kicsit ducira sikerültek, nem kell éppen ekkorák legyenek, amikor kiszaggatod a tésztát, akkor gondolj arra, hogy a vízben még ki fog degedni, és nagyobb lesz, mint nyersen.

Ha nudlit készítünk, akkor a masszából ujjnyi rudacskákat sodrunk, és 2-3 cm hosszú darabocskákra vágjuk őket. Lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük és megprézlizzük ugyanúgy, ahogy a gombócokat, vagy lehet mákba, dióba, cukorba is hengeríteni őket.

Ugyanakkor ezt a tésztát megtölthetjük párolt gombával, darált pörkölttel vagy sült hússal is. Aztán ha ilyen gombócokat készítünk, akkor zsírba hengergetjük és meghintjük sajttal.

6 megjegyzés:

Dóczi Tábita írta...

Milyen jó :) Mindhta látnám mamát, ahogy magyaráz :D Majd tehetsz róla is képet ide :) Vároma többi receptjét is.
És ügyes vagy, Johanna, még ha kicsit nagyokra is sikerültek :)

Borzási Márta írta...

egyezik a velemenyem a Tabieval! Garulalok! Nagon ugyes vagy! Mamanak is koszonom!

Borzási Márta írta...

egyezik a velemenyem a Tabieval! Garulalok! Nagon ugyes vagy! Mamanak is koszonom!

Borzási Márta írta...

Ezek a fotok mindent megernek! S olyan joizuen irsz, hogy hallom is a hangod, ahogy olvasom. Csak igy tovabb!

Névtelen írta...

kedvenc reszem: pillanatok alatt pakk!!:)):))

Evódia írta...

Johanna, miközben ezt olvastam, én is hallottam a hangod:) S amikor írtad, hogy "pákk" , elképzeltelek mintha gyerekeknek mesélnéd, akik nyitott szájjal hallgattnának s rácsodálkoznának, hogy még az is megtörténik néha:))) tényleg ügyes vagy! puszillak