2010. december 14., kedd

Húsgombócleves

Találtam egy húsgombócleves receptet a Dajka Tündi gastro-blogján. A következő:


Hozzávalók:
1/2 kg darált hús (vegyesen ajánlott: marha-sertés, vagy csak sertés vagy darált pulyka)
1 tojás
kevés rizs (kb 2 maréknyi)
só, bors, vegeta
2 kanál prézli (kenyérmorzsa)
Ezt jól összedolgozzuk.
Fazékba vizet forralunk (ugy 5 litert)
Másik edénybe megdinszteljük a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és apróra vágott hagymát. Beletesszük a fazékba. Mikor ez felfőtt, beletesszük vizes kézzel az összedolgozott gombocokat. Mikor feljöttek a tetejére beleteszünk ízlés szerint paradicsomlevet. Ezzel is felfőzzük. Ízesitjük Bors Magic-al, citromsóval és lestyánnal. Összefőzzük, majd lassú tűzön hagyjuk tovább főni mig minden megpuhul.



Ezt a levest így is szoktam, viszont másképen is. Éspedig azzal az éltéréssel, hogy nem Bors magic-kal savanyítom, hanem almaecettel, vagy citromlével, vagy citromsóval.  A hásgombócba rizs helyett rizslisztet teszek. A levesbe is szórok egy félmaréknyi rizset csak úgy(Kati Mamától tanultam így, az ő húsgombózlevesei fejedelmiek:)). Amikor elhagyom a paradicsomlevet, akkor készítek egy diétás rántást(a hideg olajba kavarom a lisztet és az őrölt pirospaprikát) és egy jó fél-egy liter tejjel bedúsítom a levest. Ilyenkor még teszek hozzá petrezselyemzöldet, sóba eltett piros paprikát, és a lestyán elmaradhatatlan(ez az egyik kedvenc fűszerem). Mindezt a végén még egyszer jól összefőzöm addig, amig felfő, s máris tálalásra kész.


Megjegyezném azt, hogy a sorrend a következő: először beleteszem a  rántást, felfőzöm, azután a tejet, felfőzöm, azután az ecetet avgy citromsót s azzal is felfőzöm. Ez azért fontos, mert ha felcserélném a sorrendet, akkor könnyebben kcsapódhat a leves. Kati Mama a kicspódást úgy meg szokta előzni, hogy kivesz a levesből egykeveset egy kislábosba, ebbe teszi bele a savanyítószert, s külön felfőzi, s majd utánna teszi bele az egész fazék levesbe.

1 megjegyzés:

Dóczi Tábita írta...

De jó, ezután én is így készítem :)vagyis megpróbálom...