2010. december 17., péntek

Mézeskalács

Recept

50 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
25 dkg vegyes virágméz
5 dkg margarin
1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg (esetleg mézeskalács fűszerkeverék, a zacskón megadott adagolásban)
4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna

A lisztet, a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan összekeverjük falapáttal. Ezután a a virágmézben olvasszuk fel a margarint és állítsuk egy kis lábas vízbe, majd a vizet forraljuk fel , és a mézet addig keverjük, míg a margarin teljesen felolvad benne. A befőttesüveget mikrohullámú sütőbe is tehetjük. A mézet ezután öntsük a fűszerekkel elkevert lisztre, üssünk bele egy tojást, és a falapáttal gyúrjuk össze. A tészta inkább lágy legyen (egy kis langyos vizet is tehetünk hozzá), mint kemény, mivel a pihentetés alatt úgyis megkemémyedig egy kicsit. A tálat fedjük le (ha nincs lezárható tálunk, akkor 2-3 réteg folpack fóliával takarjuk le), és pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten legalább egy napig. Minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd.

Jó tanács
A tészta hűtés nélkül is több napig eláll, ezért egyszerre akár dupla mennyiséget is készíthetünk belőle.

Nyújtás
A tésztából szakítsunk le kb kétökölnyi darabot, tegyük a gyúródeszkára, és gyúrjuk össze jó alaposan, míg egynemű lesz és nem ragad. Ha szükséges, szórjunk alá lisztet és gyúrjuk bele. Ezután a tenyerünkkel görgetve formáljunk belőle a deszkán sima golyót. Szójunk alá lisztet és lapítsuk le, majd sodrófával nyújtsuk ki. Időnként emeljük fel a tésztát és szórjunk alá lisztet, nehogy leragadjon. Egyenletes vastagságra nyújtsuk, kisebb figurákhoz, kb 3 mm-re, a nagyobbakhoz kb 4-5 mm-re. Mielőtt a szaggatást elkezdjük, feltétlenül nézzük meg, nem ragadt-e le a tészta. Ha kell, szórjunk alá lisztet.

Formázás
A tésztából kiszúró formákkal szaggathatunk ki különböző mintákat. A maradékot a következő nyújtás előtt gyúrjuk össze egy újabb adag tésztával. Ha karton papírból készült sablonnal dolgozunk, akkor kenjünk szét tenyerünkkel egy csipetnyi lisztet a felületen, majd helyezzük rá a sablont, és éles késsel vágjuk körül. A nagyobb figuráit derelyemetszővel (így hullámos szegélyű lesz a tészta) vagy pizzavágóval(így egyenes szélű lesz a tészta) könnyebben és pontosabban körülvághatók. Mivel a figyrák sütés közben megduzzadnak, a kiszaggatott figurákat egymástól kb 1-2 cm távolságra helyezzük el a sütőlapon.

Jó tanács
A sütést mindig a kisebb figurákkal kezdjük. Egy tepsire kb azonos méretű figurákat rakjunk, mert úgy egyneletesebben sülnek. A tepsit hagyjuk kihűlni, mielőtt újra megrakjuk.

Sütés
A kezdő sütgetők alaptörvénye: a forró tepsi pontosan ugyanúgy néz ki, mint a hideg :). Mivel a forró sütő balesetveszélyes, a gyermekek csak szülői felügyelet mellett süssenek. Mielőtt elkezdenénk a sütést, az összes tepsit rakjuk tele kiszaggatott figurákkal.A villanysütőt 150 C fokon, a gázsütőt pedig közepes állásban melegítsük elő, kb 10 percig. A tepsit óvatosan helyezzük a középső rácsra, nehogy a figurák összecsússzanak. A sütési időt nem lehet percben meghatározni, a tészta színét kell figyelni. Az első 3-4 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik, és lapos lesz. Mikor már egyenletesen szép mézszínűek a mézesek, vegyük ki őket a sütőből. Vigyázzunk, mert a mézesek könnyen megégnek. A megsült figurákat 2-3 percig hagyjuk a tepsin hűlni, keményedni, mert forrón nagyon puhák és könnyen szakadnak, gyűrődnek. Ezután egy széles pengéjű késsel rakjuk őket egymás mellé, egy abrosszal letrített asztalra, míg kihűlnek.

A mézeskalács puhítása
A mézeskalács sütés után rendszerint kemény. Ahhoz, hogy megpuhuljon, a levegőből kell elegendő párát magába szívnia. Ha szobánk ehhez túl száraz, akkor a mézeseket tegyük egy fedeles fém- vagy műanyadobozba. Gyűrjünk össze 2-3 papírtörlőt vagy papírzsebkendőt, és tömjük bele egy kis pohárba. Engedjünk a pohárba annyi vizet, amennyit a papírtörlők magukba szívnak, majd állítsuk a poharat a dobozba, a mézesek közé. Zárjuk le a dobozt. A mézesek, kb 4 nap alatt omlósra, zamatosra puhulnak. Ha újra kiszáradnak, ismételjük meg a puhítást. Ezzel a módszerrel a  boltból vásárolt puszedlit is megpuhíthatjuk, ha szükséges.

Írókás díszítés
A cukoríróka (máz) receptje
- 1 tojásfehérje
- kb. 15-20 dkg kristálycukor (ha van elektromos darálónk) vagy átszitált porcukor (ha nincs darálónk)
- kb 8 csepp ecet

A mázhoz nagyon finom szemcséjű porcukor szükséges. A kritálycukrot kis adagokban daráljuk le elektromos darálón. Ha nincs darálónk, akkor a bolti porcukrot szitáljuk át legalább kétszer apró lyuká szűrőn. A tojásfehérjét verjük fel félig habverővel, majd kanalanként dolgozzuk bele a porcukrot. Akkor jó a máz, ha felemelt habverőről már csak egészen lassan folyik le. Ekkor keverjünk hozzá még nyolc csepp ecetet, ami megakadályozza majd a cukor kikristályosodását.

Jó tanács
Kicsi tojást válasszunk, abból is sok máz lesz. Lehetőleg kézi habverőt használjunk, a géppel felvert máz folyóssá válhat.

Az íróka elkészítése
A zacskó egyik sarkán ollóval vágjunk egy apró lyukat, miután tettünk már egy kevés masszát a zacskóba.

Írókázás
A figuráról írókázás előtt ecsettel vagy kenőtollal söpörjük le a esetleg rátapadt lisztet. Ezután fektessük a figurát egy papírszalvétára, hogy rajzolás közben forgatható legyen. Az írókát fogjuk a kezünkbe, az alkarunkat támasszuk az asztal széléhez, és az írókát egyhén nyomva rajzoljunk. A zacskó hegyét csak a vonal elején érintsük a felülethez, azután pár centivel emeljük föl, így egyenletesebb lesz a rajz. Lehetőleg minél kevesebbszer szakítsuk meg az írást. Az íróka hegyéről mindig töröljük le a feleslegesen kinyomódott mázat. Ha a zacskó eldugult, és a máz nehezen jön ki belőle, fogjuk be a lyukat, és a mázat gyúrjuk át a zacskóval együtt. Ha elrontottuk a mintát, vagy a figurára lecsöppent egy kevés máz, akkor ecsettel vagy az ujjunkkal töröljük le, és folytassuk a rajzolást. A megírt figurákat hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni.

Fontos tudnivaló
Ha írókás mézest készítünk, a kihűlt figurákat egy mély tepsiben vagy dobozban helyezzük egymás mellé, és egy tiszta terítővel letakarva 2-3 napig hagyjuk őket állni, mielőtt írókáznánk. Ez azért fontos, mert a frissen kisült mézes teljesen száraz, és időre van szüksége ahhoz, hogy a levegőből egy kis nedvességet magába szívjon. Ettől egy kissé megduzzad. Ha még ez előtt kerül rá az íróka, akkor pár nap múlva lepereghet róla, mert a máz (íróka) nem tud a tésztával együtt változni.

Forrás: Színes ötletek: Mézeskélács












Tábitám, emlékszel hogyan készültek ezek a fotók? És mikor? :)

6 megjegyzés:

Dóczi Tábita írta...

Persze, hogy emlekszem, hogy ne emlekeznek, nekem is megvannak :D Nagyon koszonom, hogy feltetted :)

iri írta...

Egy gyors korutat vegeztem a blogon, mar elsolatasra tiszta elvezet itt tartozkodni, majd egyszer (az unnepeken)joool bele olvasok!

Budai Evódia írta...

háááát...hogy én csak most fedeztelek fel itt, Márta drága.. még jó, hogy van iri, aki azzal a "kitömött állattal" felhívta a figyelmem:D
és az se semmi, hogy még ebben az évben fedeztelek fel. ezért nem kellett én sehová se menjek az éjjel...:)

Borzási Márta írta...

Mutti, ezeket a kódokat sehogy se értem, mint pl. kitömött állat, meg hogy nem mentél akkor sehová, nem kellet menjél... Na majd megértem, én, ha még többet blogozgatok...
Iri, a te gasztro*blogodra is kíváncsi lennék...

Mike Adina írta...

Én "tiszta véletlenül" találtam ma ide...
Nahát, hogy ti milyen ügyesek vagytok!

H. Mária írta...

Annyira jól néznek ki. Mi karácsony előtt számtalan mézeskalácsot készítettünk a gyerekekkel, de mind el is fogyott. 2 napja megint készítettem, mert éppen volt itthon minden, ami kellett hozzá. Nagyon hamar elfogyott. Nem is tudtam, hogy várni kell a díszítéssel, de most már nem fogom elfelejteni. :)