2010. augusztus 24., kedd

Zöldségleves újra

Csak a kép kedvéért :)

Almamorzsa újra

Muszáj volt kipróbáljam az új tálamat :P És sajnos vajjal készítettem, ezért sehogy sem jött össze a morzsa-forma a tetejére. Kinyújtottam és rányomkodtam. Így is átsült és nagyon finom volt :) Ja és kicsit kevesebb cukorral :)

2010. augusztus 23., hétfő

A híres kekszszalámi :)

Sajnálom, Johanna, nem tudtam a te recepted szerint készíteni :(, mert nem volt pontos: azt írtad, hogy 1,5 margarin vagy vaj - de 1,5 mi? 250 grammos margarinból? Nem tudtam eldönteni, na meg ott volt az a visszataszító nagy szám: 1,5 kg keksz. Hú, az írtó sok lenne nekünk... Abból 4 rúd is simán kitelne... Kérlek, javítsd át a bejegyzést, aztán majd kipróbálom azzal is, ahhoz nem kell tej :D és keményebb is...
Tehát kerestem egy másik receptet, azt hiszem a mindmegettéről, talán ez volt az... nem tudom pontosan már: http://www.mindmegette.hu/kekszszalami.recept. Csak én már megvettem a másfél kg kekszet, úgyhogy nekifogtam összetörni. Mikor megvolt 55 dkg, akkor láttam, hogy milyen sok... Tehát ezt a receptet átszámoltam 55 dkg-ra, hogy semmi ne vesszen kárba. Így sikerüt két szép hosszú rudat formázni. Egy bajom volt: lassó voltam és a keksz egy kicsit megpuhult, mire mindet kiraktam... Ezért a hűtőben állt. Egy hét alatt meg is ettük ketten :P Sok volt, na... :P



2010. augusztus 22., vasárnap

Rakott krumpli

Elkészült az első rakott krumplim is itt Aberdeenben :) Hát érződött, hogy a krumplit is én főztem (valahogy a krumplifőzés nem megy a legjobban, nem tudom, miért, pedig nem valai nehéz dolognak tűnik - kívülről), dehát nagyjából megettük, na és jól nézett ki :) ez fontos mindenképpen :P

2010. augusztus 21., szombat

Szilvásgombóc

Hát az úgy kezdődött, hogy pénteken szilvásgombócot készítettem. Tudtam, hogy kell kinézzen, milyen íze kell legyen, de hogy hogyan kell elkészíteni, fogalmam sem volt... Soha nem láttam sem mamát, sem édesanyát, hogyan készítik, dehát egyszer csak el kell kezdeni. Kikerestem egy olyan receptet, amibe nem kell gríz (mert itt még mindig nem találtam), és elkészítettem. Azt írta: ha megfőtt - vagyis feljön a víz tetejére -, akkor kitesszük egy tányérra. Szépen "megfőttek", kitettem a tányérra, beprézliztem, becukroztam, befahéjoztam. És gondoltam, megkóstolom. Hát... egyáltalán nem volt megfőve, nem lehetett megenni. Erről ennyit (a szakácskönyvek sem mindig úgy értik a dolgokat, ahogy leírják...).
Szóval szombaton kezdődött újra a szilvásgombóc. Más recepttel. Az egyik blogon találtam: http://fozesfecseg.blogspot.com/2010/08/szilvasgomboc.html
Hát, egy kicsit kemény lett (átestem a ló túloldalára), de ezt már meg lehetett enni :D

2010. augusztus 20., péntek

Fókusz: MUFFIN és ÉN :) és a többiek...:D

Éééljen!! Íme az első tuti-egyedűl-csináltam muffinom!:))))

tudom, te már szaki vagy ebben, de azé leírom, na...:P

Na jöjjön előbb a recept, aztán az elkészítés..:D

R.:

-20 dkg margarin

-fél kiló cukor

-4 tojás

-2 vaniliacukor

-2 sütőpor

-1 csésze tej

-fél kiló liszt

-ízesítések: csoki/cseresznye/banán/puding..stb

-kicsi-kicsi ecet :D


Na és akkor:

szépen összekeversz (a jövendőbeli turmixoddal:D) mindent, kivéve a tejet, a lisztet, az ízesítéseket. Aztán azután hozzáadod a tejet, megint összekevered, és végűl a lisztet is. Na és akkor szépen kirakosgatod a muffinformákba. Én nagyrészét csokival csinláltam (nyáámi-nyáámi) és a közepébe is raktam, de fő, h a tetejére sokat tegyél. Ha pudingot teszel, akkor is a közepébe, és így a banánnal meg a cseresznyével is.

Na és a híres képek is:











na és most egy kis folytatás az előző bejegyzésnek... sikerképek a család aprajairól :)))):











na hát, bocsi, ha kicsit sok volt, de egyiket sem hagyhattam ki...:) csak nézni kell :->

Vásárhelyen János bácsinál és Kati mamánál

Nos, mivel tudom, hogy ezt a "kalandot" nem hagytad volna ki, készítettünk egy csomó képet, hogy ne maradj le.
Először is jöjjön mama. János bácsiról sajnos nincs képem, de majd róla is készítek. Ezt a képet szándékosan féloldalról készítettük, mert itt nem látszik annyira, hogy milyen fáradt.

Az idénykaja: tökfőzelék. A fiúk nem szerették, ezért csak húst ettek. Meg répát - Babó megette egyedül az egészet, ami megmaradt a húsleves főzése után. Aztán megkérdezte: Nincs több? :)
Jó trükk: ha a gyerkőcöknek nem ízlik a puszta főtt hús, bundába burkolva megeszik.
Sok-sok palacsinta, aztán apadt:
...és végül elfogyott.
Az elfolyt fagyit szürcsöli a két jóbarát.
Péter jobb, ha máshol ül: mindig veszekedés lesz abból, ha Babó mellé kerül. :)
A fagyit külön ette, nem kért hozzá palacsintát. Aztán később kérte a palacsintát is, de töltelék nélül: azt mondta, hogy abban csoki van - csokinak érezte a kissé megégett üres palacsintarészt. :))))
Krisztián, a nagy "békítő".:)
"Amikor nincs itt apa, akkor és vagyok a főnök." Ezt nem lehet vitatni. :)

Péter, a "mókamester". Biztos megint csalafintaságon töri a fejét.
Ezen a képen egy kicsit látszik az új ruhám. És nagy a zaj. Te nem hallod? :)
"Nekem nem kell segíteni, én már nagy vagyok, és egyedül is fel tudom vágni a húst." - persze, sokkal sejpítősebben.
Nagy gondolatok születnek...
Bálint és Bálint és Bálint. Most ő a sztár.

És most jöjjön maga a desszert. Így nézett ki. Látod, hogy van egy rész, ami már meg van fagyva a fagyiból. Még kétszer ennyit kellett volna fagyasszam ahhoz, hogy "fagylalt" legyen belőle. De így is finom volt, és a negyven fokos melegben jó hideg. Mindenki bekanalazta. A palacsintát pedig egy másik recept szerint készítettem. Mamának volt egy "fogyókúrás" receptje.
Mostmár elég a képekből. Jöjjön a két recept, meg a töltelék receptje.

Házi fagylalt:

5 tojásfehérjét felverünk 5 k cukorral és 1 vaníliával. Ezután hozzáadjuk az 5 tojássárgáját és 5 k tejfölt, meg azt, amivel ízesíteni akarjuk: 2 k kakaót, vagy gyümölcsöt, vagy esetleg ízet. Az egészet fagyálló edénybe tesszük, és berakjuk a fagyasztóba legalább egy fél napot, (az 12 óra, ha nem akarod kiszámolni :). De ha jó a fagyasztód, akkor kitapasztalhatod, hogy neked mennyi idő kell. A János bácsié már régi, és lassan fagyaszt.

Fogyókúrás híg palacsinta:

2 tojás, 1 csipet só, 1 vanília, fél kisk sütőpor (felfújtatni ecettel), 5 k cukor, 30-20 k (amilyen sokat szeretnél) liszt, ásványvíz (jó buborékos) amennyit felvesz. (Ha 20 k liszttel készítjük, akkor elég 1 l víz is). A titok az, hogy az egészet mixerrel kavarjuk össze, hogy teljesen egyenletes legyen minden, és jó bugyborékoló. :) (Remélem van mixered!)

Ordatöltelék palacsintába:

Fél kg orda + 1 tojás + 4 k cukor + 1 vanília - ezt jól összekavarjuk, ha lehet ezt is mixerrel. És ha van zöld kaprod, akkor ízlés szerint - kb. 1 kisk kapor jön ebbe az adagba. Édesanya kedvence a kapros palacsinta.)

Ezt az adagot meg lehet csinálni túróval is, és pudinggal szolgáljuk fel. Kriszék tudod, hogy odavannak a pudingért, és így megették a túrót is. Jó trükk. :)

Jó desszertkészítést! Pussz.

2010. augusztus 14., szombat

Fasírt

Szimpla recept szerint, csak kifelejtettem a pirospaprikát :P De sebaj, így is nagyon finom :)

2010. augusztus 13., péntek

Brokkoli leves

Két karfiol-leves receptet összekombináltam, és elkészítettem brokkolival :D

Tá-dáám:


2010. augusztus 11., szerda

A karfiol besamellel

Megint elfelejtettem lefényképezni idejében :D Csak ennyi maradt belőle. Mindent úgy csináltam, ahogy mondtad, édesanya, és Efinek is nagyon ízlett. :) (a sajtot nem reszeltem, csak vékony csíkokra vágtam, az látszik sötétebbnek itt)

Hagymás nokedli

A múltkori ebéd maradványai - a főztöm már csakis szavakban és képekben. :)
Első fogás: a maradék paszulyleves.
A második fogás: gombapaprikás hagymás nokedlivel...

A gombapaprikás szerintem csak teflon edényben könnyű, de ha van teflonod, akkor simán megy. Lehet, hogy a teflon hiánya miatt volt nehéz.
Előre felvágtam a petrezselyemzöldet, hogy mire bele kell tenni, arra kész legyen, és persze, közben a hagymát is.
Odatettem pergelődni a hagymát, aztán pirospaprikát rá, és a másik kezemmel már öntöttem is bele gyorsan a megbontott gombát, hogy ne legyen keserű a paprika.
Ezután együtt megsütöttem egy keveset, aztán két kanál liszt jött bele és egy nagyon kicsi vegeta, hogy ne legyen túl csípős. Aztán gyorsan a petrezselyemzöld, s egy kiskanál üvegben eltett paprika, só és bors (nagyon pici). Utána az egészet megsütöttem egy keveset, és feldúsítottam tejjel addig, míg bírta. Kész.
A nokedli:
5 tojást, 400 ml vizet, 1 kisk sót, 3/4 kg lisztet összekeverünk, jól eldolgozzuk, és fővő vízbe beleszaggatjuk nokedliszaggatóval vagy kanállal.
Ehhez az adaghoz és három közepes hagymát használtam el: apróra felkockázzuk, megpergeljük, és mikor tesszük bele a pirospaprikát, egyből öntjük is a leszűrt nokedlit az edénybe. Együtt kicsit átsütjük, jól összekeverjük az olajat, hagymát és pirospaprikát a nokedlivel, és közben megsúzzuk ízlés szerint. Kész.
És még pár kép a megdézsmált adag palacsintáról:):


Pussz!:))))))))